دوره 12، شماره 3 - ( 9-1394 )                   جلد 12 شماره 3 صفحات 68-57 | برگشت به فهرست نسخه ها

Yazdani S H, Abutalebi H R. Adaptive and Smart Beamforming in Ad-hoc Microphone Arrays by Clustering and Ranking of the Microphones. JSDP 2015; 12 (3) :57-68
یزدانی سیدحمید، ابوطالبی حمیدرضا. شکل‌دهی وفقی و هوشمند پرتو در آرایه‌های میکروفونی Ad-hoc با استفاده از خوشه‌بندی و رتبه‌بندی میکروفون‌ها. پردازش علائم و داده‌ها. 1394; 12 (3) :57-68

دانشگاه یزد

با توجه به وجود عوامل بسیار در تخریب سیگنال گفتار، بهسازی این سیگنال از اهمیت زیادی برخوردار شده است. شکل‌دهی پرتو یکی از روش‌های مطرح برای بهسازی گفتار است که با استفاده از آرایه‌های میکروفونی صورت می‌پذیرد. با توجه به محدودیت‌های موجود در نحوه چینش میکروفون‌ها، پنجره‌ای به سوی بحث آرایه‌های میکروفونی با چیدمان نامنظم (Ad-hoc) گشوده شده است. با فرض عدم شناخت نسبت به مکان و چینش میکروفون‌ها و همچنین پراکنده بودن میکروفون‌ها در محیط، در این مقاله، ایده خوشه‌بندی میکروفون‌ها بر اساس انرژی دریافتی از منابع موجود در محیط مورد توجه قرار گرفته و روش جدیدی برای خوشه‌بندی پیشنهاد شده است. در ادامه، برای هر خوشه میکروفونی، دو نوع رتبه پیشنهاد شده که بر اساس میزان فاصله به منبع نویز و گوینده می‌باشند. همچنین بر اساس نتیجه خوشه‌‌بندی و رتبه‌بندی آن‌ها، ساختار جدیدی برای شکل‌دهنده پرتو GSC (Generalized Sidelobe Canceller) ارائه شده است. برای حالتی که نویز پخشنده نباشد، بر اساس انرژی منابع موجود در محیط روشی برای خوشه‌بندی پیشنهاد شده که می‌تواند برای سایر میدان‌های نویزی نیز بکار گرفته شود. با پیاده‌سازی و ارزیابی روش پیشنهادی دیده می‌شود که در بعضی از حالت‌ها، استفاده از یک خوشه در برابر بکارگیری تمام میکروفون‌ها نتیجه بهتری را بدست می‌دهد که این خود حاکی از دستاوردی دیگر می‌باشد. این دستاورد، کاهش تعداد میکروفون‌های مورد استفاده است که به نوبه خود، کاهش پیچیدگی و حجم محاسبات (در عین افزایش کیفیت خروجی) را به دنبال دارد.

متن کامل [PDF 2058 kb]   (1836 دریافت)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مقالات پردازش گفتار
دریافت: 1392/10/21 | پذیرش: 1394/1/14 | انتشار: 1394/10/14 | انتشار الکترونیک: 1394/10/14