دوره 20، شماره 3 - ( 10-1402 )                   جلد 20 شماره 3 صفحات 86-73 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mazarei S M, pouramini J. Predicting employee turnover using tree-based ensemble ‎learning algorithms ‎. JSDP 2023; 20 (3) : 6
مزارعی سیده محبوبه، پورامینی جعفر. پیش‌بینی ریزش کارمندان با استفاده از ‌الگوریتم‌های یادگیری گروهی مبتنی بر درخت ‌. پردازش علائم و داده‌ها. 1402; 20 (3) :73-86

دانشگاه پیام نور
یکی از مهم‌ترین نگرانی‌های مدیران ترک خدمت کارکنان کلیدی است؛ زیرا سازمان با ازدست‌دادن نیروهای ارزشمند خود، متحمل ازدست‌دادن دانش و تجربیاتی می‌شود که طی سال‌ها تلاش به‌دست‌آمده است؛ بنابراین پیش‌بینی ریزش کارکنان به مدیران منابع انسانی در استخدام نیروهای ماندگار و حفظ و نگهداری آنها کمک می‌کند. یکی از ابزارهای کارآمد دراین‌خصوص استفاده از روش‌های مختلف داده‌کاوی است. تعداد کم نمونه‌ها و نامتوازن بودن داده‌های ریزش کارکنان و تنظیم ابر پارامترها از جمله مشکلات استفاده از روش‌های داده‌کاوی برای پیش‌بینی ریزش کارکنان است. هدف  این تحقیق، ارائه روش‌های مناسب کاهش ویژگی و پیش‌پردازش داده‌ها به همراه ارائه راهکار برای تنظیم مناسب ابر پارامترها برای پیش‌بینی ریزش کارکنان با استفاده از تکنیک‌های مختلف داده‌کاوی و الگوریتم‌های یادگیری ماشین تجمعی است. باتوجه‌به نامتوازن بودن داده‌ها، از روش‌های کم نمونه‌گیری تصادفی و ترکیب آن با بیش نمونه‌گیری تصادفی برای متوازن‌سازی داده‌ها با نسبت‌های متفاوت استفاده شد. باتوجه‌به مثبت‌بودن همه داده‌ها از روش کاهش ابعاد تجزیۀ ماتریس نامنفی NMF استفاده گردید. با استفاده از روش‌های جستجوی ابر پارامترها، مقادیر بهینه ابر پارامترها برای الگوریتم‌های پیشنهادی، تعیین شد. برای ارزیابی روش پیشنهادی از مجموعه‌داده‌های استاندارد با اندازه‌های مختلف استفاده شده است. نتایج روش پیشنهادی با نتایج حاصل از سایر روش‌های مطرح در این حوزه مانند KNN, AdaBoost, DT و SVC مقایسه شده است. نتایج به‌دست‌آمده نشان می‌دهند که مدل پیشنهادی این تحقیق نسبت به تحقیقاتی که در گذشته روی همین داده‌ها صورت‌گرفته، دارای دقت پیش‌بینی بهتری است. طبق بررسی‌های انجام شده در این تحقیق که با استفاده از یک روش ترکیبی انتخاب ویژگی انجام شد، ویژگی‌های «سن»، «درآمد ماهیانه»، «نرخ روزانه»، «اضافه‌کاری» و «تعداد شرکت‌هایی که کارمند در آنها کارکرده»، بیش‌ترین تأثیر را بر ریزش کارکنان داشته‌اند.
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: مقالات پردازش داده‌های رقمی
دریافت: 1401/3/10 | پذیرش: 1402/4/27 | انتشار: 1402/10/24 | انتشار الکترونیک: 1402/10/24